Izgradnja bazenaIzgradnja bazenaGrejanje vodeOdrzavanje bazena zimiUredjenje okoline bazena

 

 

  

  


 
 

 


ODRŽAVANJE BAZENSKE VODE

Da bi se očuvala voda u bazenu tokom cele sezone kupanja u kvalitetu približnom pitkoj vodi, neophodan je pravilan fizički i hemijski tretman vode.

FIZIČKI TRETMAN vode podrazumeva uklanjanje čestica prljavštine primenom filtera, pri čemu su peščani filteri najefikasniji. Poželjno je da sistem pumpa-filter obezbedi prečišćavanje ukupne zapremine vode u bazenu za vreme do 4h.

HEMIJSKI TRETMAN vode se svodi na regulisanje Ph vrednosti i dezinfekciju vode. Ph vrednost govori kakva je voda: kisela (ispod 7) , neultralna (7) ili bazna (preko 7). Zapuštena voda najčešće reaguje bazno, izdvaja se kamenac i voda postaje mlečno mutna.
Kontrola Ph vrednosti je prva aktivnost nakon punjenja bazena, a sprovodi se najčešće ručnim putem pomoću "politest" aparata DPD metodom, što se praktično svodi na poređenje boja na test aparatu sa bojom rastvora bazenske vode i test indikatora. Poželjna Ph vrednost bazenske vode je 7-7,6 da bi sredstva za dezinfekciju efikasno delovala.
Za SNIŽENJE Ph vrednosti koristi se PH minus GRANULAT u količini 200gr na 10m3 za 0,2 jedinice.
Za POVIŠENJE PH vrednosti koristi se PH plus GRANULAT u količini 100gr na 10m3 za 0,2 jedinice.
Granulat se najpre rastopi u vodi u plastičnoj posudi i onda izlije po obodu bazena.

DEZINFEKCIJA VODE podrazumeva postupak uništavanja bakterija, algi i drugih mikroorganizama, a primenjuje se nakon regulisanja PH vrednosti u dozvoljenim granicama 7-7,6.
Za privatne bazene od svih dezinfekcionih sredstava najviše se koristi ORGANSKI HLOR o obliku granulata T-GRANULAT (65% aktivnog hlora) ili u obliku samootapajućih tableta T-GROSSTABLETTEN (90% aktivnog hlora). Osim hlora, tablete u sebi sadrže i algicid i flokulant.
Hlor u granulama se koristi za šok tretman vode u količini 100-150gr/10m3, nakon punjenja bazena ili kada je voda zapuštena. Granule hlora se najpre rastvore u vodi u plastičnoj posudi pa se rastvor razlije po obodu bezena ili u kompenzacioni sud.
Velike tablete hlora se koriste za dugotrajnu dezinfekciju jer su sporo topljive. Doziraju se 1-2 tablete nedeljno tako što se stave u skimmer ili plivajuću posudu.
Količina slobodnog hlora u bazenskoj vodi treba da bude između 0,3-0,6ml/l, a prilikom šok tretmana 1,5 ml/l.
Koncentracija hlora se meri ručnim putem na isti način i istim "pooltest" aparatom kao i PH vrednost.
U slučaju korišćenja bazena od strane više kupača nego što je uobičajeno, prilikom visokih temperatura i posle padavina, količine hemijskih preparata se proporcionalno uvećavaju.
Doziranje hemijskih sredstava treba vršiti u večernjim satima jer je manji gubitak preko noći.

Dešava se da je bazenska voda mutna, iako su PH i količina slobodnog hlora u preporučenim granicama, pa je neophodno uraditi bistrenje vode. Razlog su najfinije čestice prljavštine koje peščani filter ne uspeva da blokira. Za bistrenje vode se koriste tkzv. FLOKULANTI koji praktično ukrupnjuju čestice prljavštine na veličinu koju peščani filter može da zadrži.
Najčešće se koristi FLOCKFIX koji se uliva u skimer ili prelivni kanal u količini 150-200 ml/10m3 vode.Pre postupka bistrenja filter treba dobro isprati, a nakon dodavanja flokulanta ostaviti pumpu i filter narednih 12-24h da rade bez prekida.

ALGE su najjednostavniji biljni organizmi koji se razvijaju uz pomoć fotosinteze, a kod povišene temperature vode mogu da nastanu čitave kolonije. Prvi znaci pojave algi su klizavi zidovi bazena. Same alge,osim narušavanja estetike bazena, ne ugrožavaju bitno čistoću vode ali stvaraju pogodne uslove za razvoj opasnih mikroorganizama kao što su bakterije E-coli.
Ako navedene količine hlora ne sprečavaju pojavu algi, preporučuje se korišćenje hemijskih sredstava pod nazivom ALGICIDI, koja uništavaju alge na drugačiji način nego hlor. Algicid se dodaje najmanje 48h posle šok tretmana hlorom.
Najčešće se koristi preparat ALGEN-EX. Uliva se u bazensku vodu direktno. Kod prvog punjanja bazena preporučena količina je 100ml/10m3, a nakon toga svakih 7-10 dana 50ml/10m3.
Kod zapuštene vode i pojave kolonija algi dodaje se u količini 200-300ml/10m3
.


 
 
Designed by : Virtual Design